Zo ontwerp je jouw eigen woning

Het ontwerpen van jouw eigen woning is een belangrijke stap, die leuk is, maar waarbij je, vaak binnen een korte termijn, meer beslissingen moet nemen dan je ooit had verwacht. Voor velen is het desondanks de ultieme droom om een woning te ontwerpen die helemaal past bij de eigen wensen en behoeftes. Omdat dit nu echt een project is dat direct goed moet gebeuren hebben wij hier belangrijke tips op een rij gezet die je helpen met het succesvol uitvoeren van het project ‘eigen woning bouwen’. Of het dan nu gaat om nieuwe deuren, meubelen of juist de tuin - jij maakt de best mogelijke start.

Vier belangrijke stappen bij jouw woning ontwerp

Klaar voor het project woning? Het spreekt voor zich dat je je van tevoren hebt ingelezen over de regio waar je gaat bouwen en dat je de beschikking hebt over bouwgrond. Om dit artikel overzichtelijk te houden worden de specifieke eisen daarvoor niet besproken. Het gaat dan ook in het bijzonder om de criteria voor het bouwen van een huis:

 

●      Bepaal je budget. De eerste en tweede stap die we hier bespreken lopen in zekere zin door elkaar, want het budget dat je nodig hebt wordt bepaald door je eisen en omgekeerd. Toch zul je ongetwijfeld een maximumbedrag hebben dat je kunt besteden. Een eenvoudige online zoektocht geeft je meer inzicht in de gemiddelde prijzen voor nieuwe woningen in België. Besef wel dat het dan doorgaans om een casco woning gaat, die dan nog helemaal afgemaakt moet worden.

●       Zet je eisen op een rij. Waar moet de woning voor jou aan voldoen? Begin met een algemene lijst waar je zaken op zet zoals het gewenste aantal kamers, vierkante meters, de algemene structuur en eventuele specifieke eisen. Deze moeten uiteraard passen binnen je budget, of je moet de financiën er op aanpassen. Begin met een algemene lijst met alles dat je je kunt bedenken. Gedurende het proces kun je dit concreter maken en alvast beginnen met een eerste schets.

●       Zoek een professionele architect. Nu is het toch echt tijd voor professionele ondersteuning. Een goede architect vertelt je snel hoe realistisch de wensen en mogelijkheden zijn. Op het internet heb je direct toegang tot onafhankelijke recensies over zelfstandige architecten en bureaus. Bij het kiezen van een architect wil je vooral je gevoel volgen en uiteraard een partij selecteren waarvan je denkt dat die jouw persoonlijke wensen en behoeftes het beste begrijpt.

●       Leg alles vast maar wees flexibel. Voordat de plannen definitief worden is het cruciaal om alles zo concreet mogelijk vast te leggen met de architect. Dit uiteraard met conditionele flexibiliteit, omdat zelfs een aannemer nooit van tevoren kan bepalen of er vertraging ontstaat. Ook afspraken over de gevolgen daarvan kun je het beste schriftelijk vastleggen, want dit is de meest eenvoudige manier om juridische consequenties te voorkomen.

 

Belangrijke adviezen voor een eigen woning

De eerste stappen naar een nieuwe eigen woning zijn gezet. Daarom nog kort een aantal algemene adviezen bij dit project. Allereerst wil je jezelf heel veel tijd gunnen voordat je definitieve plannen vastlegt. Bij dit type project is het eigenlijk niet mogelijk om nog even wat wijzigingen achteraf door te voeren. Een kwestie van goed nadenken en alles vastleggen dus.

Daarnaast is het belangrijk om goed naar de lange termijn te kijken. Verwacht je dat het huishouden binnenkort wordt uitgebreid? Speel hier op in bij de keuze van ruimtes en afmetingen. Zo voorkom je pijnlijke teleurstellingen op de lange termijn. Het laatste cruciale advies is om altijd goed te informeren naar wettelijke regelingen en andere condities ten behoeve van vergunningen. Een goede architect kan je hierbij adviseren, juist omdat je op dit gebied echt geen fouten kunt maken. De wetgever is streng, zeker als het gaat om eisen wat betreft de bouwconstructie en het milieu.

Alles voor de nieuwe woning bij vidaXL

Een eigen woning laten bouwen is een gigantische stap, die komt met een groot aantal haken en ogen. Even goed kan het proces ook gewoon heel erg leuk zijn. Belangrijk is dus om vooraf een duidelijk beeld te creëren van jouw budget, welke bijzondere eisen je hebt en of dat mogelijk is binnen de grenzen van jouw stuk grond. Daarbij is het cruciaal een professionele architect in te schakelen.

Voordat deze gids wordt afgesloten stellen we je graag nog even voor aan de mogelijkheden van vidaXL. Als het huis eenmaal staat, vind je hier alles voor een complete woning indeling. Deze webshop heeft binnen korte tijd een uitstekende reputatie weten op te bouwen in België en weet dan ook indruk te maken met een snelle levering en lage kosten.