Zo laat je je huis en je tuin in elkaar overlopen

‚Äč

Een woning en een tuin horen bij elkaar. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, is het voor veel mensen niet zo. Hun interieur kan perfect zijn, maar niet aansluiten bij de tuin. Dat komt bijvoorbeeld doordat niet is nagedacht over de inrichting van de tuin of de stijl van de tuin simpelweg niet aansluit bij de woning. Maar als je tuin niet mooi aansluit bij je interieur kan dit het interieur negatief beïnvloeden. Je ziet immers de tuin door de ramen. Hoe zorg je ervoor dat je tuin en interieur op elkaar aansluiten? We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Zorg dat je tuin zichtbaar is

Hoewel we zojuist hebben gesteld dat een verkeerd ingerichte tuin een negatieve invloed heeft op je interieur doordat je de tuin steeds ziet, is het toch belangrijk om je tuin goed te kunnen zien. Het is daarom belangrijk dat je tuin en je woning in elkaar overlopen via grote ramen, openslaande deuren of een aanbouw. 

Om dit te bereiken kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van vouwwanden. Vouwwanden, of vouwdeuren bestaan uit aluminium deurframes met driedubbel glas die net zoveel tocht tegenhouden als een muur. Vouwdeuren zorgen ervoor dat je in de zomer je tuin en woonkamer haast letterlijk in elkaar kunt laten overlopen door de deuren helemaal open te zetten. Omdat de frames van een duurzaam materiaal zijn gemaakt, is de kans dat ze slijten veel kleiner dan bij oude houten deuren die je open kunt slaan.

Match en contrasteer waar nodig

Kies buiten voor dezelfde soort kleuren en vormen als binnen. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar uiteindelijk zorgt het wel voor verbinding tussen binnen en buiten. Als je in de woonkamer een grijze bank hebt, kun je ook buiten kiezen voor deze kleuren in je tuinmeubelen. 

Houd er dan weer wel rekening mee dat planten een andere rol spelen in je huis in samenspel met het interieur. Zo kan een minimalistisch huis juist profiteren van een ‘rommelige’ tuin met weelderige bloemen en veel groen. Aan de andere kant is het voor een drukker en klassiek interieur juist fijn als de tuin wat meer orde heeft, met nette bloemperkjes en strak geknipte heggen. Op die manier zorg je voor balans tussen binnen en buiten.

Haal binnen naar buiten

Je kunt binnen en buiten ook met elkaar matchen door het interieur deels naar buiten te halen. Dat moet je natuurlijk niet letterlijk nemen, maar je kunt daarbij denken aan het aankleden van je terras met meubels en accessoires die je normaal binnen zou gebruiken, zoals vloerkleden voor buiten of sfeerverlichting.

Je kunt ook een overkapping, veranda of zelfs serre plaatsen, om zo een nieuwe ruimte te creëren die een overgang vormt tussen je tuin en je huis. Dankzij de steeds zachtere winters kun je hier ook op een warme lente- of herfstdag heerlijk vertoeven.