Welke verzekeringen heb je nodig bij het kopen van een huis?

Het kopen van een huis gebeurt niet alledaags. Sterker nog, misschien doe je dat maar één keer in het leven, dus dan wil je het gelijk ook goed doen, want je moet met veel dingen rekening houden. Eén van die dingen zijn de verzekeringen die je moet afsluiten. Tegenwoordig worden we overspoeld met allerlei soorten verzekeringen en dat geldt ook voor het kopen van een huis. Daarbij zijn er een aantal verplicht en een aantal handig om te hebben. Welke zijn dat?


Verplichte verzekeringen


Wanneer je een huis koopt zijn er een aantal verzekeringen die je moet afsluiten. Dit zijn de verplichte woonverzekeringen. Onder de woonverzekeringen valt bijvoorbeeld de opstalverzekering. Daarmee verzeker je de woning tegen eventuele schade van buitenaf. Indien er bijvoorbeeld brand uitbreekt en je hebt het huis verzekerd, dan krijg je de mogelijkheid om op dezelfde plek het huis opnieuw op te bouwen van de verzekeraar.


Handig om te hebben


 In principe is de opstalverzekering de enige verplichte die je nodig hebt bij het kopen van een woning. Naast deze verzekering zijn er nog een aantal die handig zijn om te hebben. Wat te denken van de inboedelverzekering. Deze dekt de schade voor de spullen in jouw huis. Of de aansprakelijkheidsverzekering. Daarmee ben je verzekerd voor eventuele schade die je bij een ander aanricht. Dit kan zowel persoonlijk zijn als via bepaalde spullen waardoor iemand gewond raakt. Die kans is vrij klein, maar een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje.


Speciale verzekering


De laatste verzekering die we willen meedelen en die handig is om te hebben is de rechtsbijstandverzekering. Met deze verzekering ben je verzekerd als je in een juridisch conflict terechtkomt. Deze is bijvoorbeeld handig als je ergens een kamer huurt en je een meningsverschil krijgt met de huisbaas. De rechtsbijstandverzekering zorgt dan dat je niet hoeft op te draaien voor de juridische kosten.