Wanneer moet je meterkast vervangen worden?

Over het algemeen is een meterkast een zeer duurzaam element binnen woningen. Dit betekent dat het niet snel noodzakelijk zal zijn om de meterkast te vervangen in huis. Er zijn echter situaties waarin het vervangen van de meterkast het overwegen waard wordt. Denk bijvoorbeeld aan een uitgebreide verbouwing of aanbouw bij je woning. In zo’n geval zullen er nieuwe groepen aan de meterkast moeten worden toegevoegd, om stroomstoringen in huis te voorkomen. Bij aanpassingen aan de meterkast, zal deze weer aan de laatste richtlijnen voor meterkasten moeten voldoen. Dit is alleen noodzakelijk wanneer je de meterkast aanpast. In dit artikel vertellen we je hier meer over, in samenwerking met een elektricien uit Gent.

 

Wil je meterkastwerkzaamheden uit laten voeren in Gent? In dat geval ben je bij deze vakman aan het juiste adres voor hulp.

 

Overbelasting van de meterkast voorkomen

Bij een overbelasting van de meterkast vraagt een bepaalde groep in huis dermate veel stroom, dan de groep dit niet meer kan leveren. In zo’n geval zal de stop van de desbetreffende groep uit de meterkast springen, waardoor deze vervangen moet worden. Om te voorkomen dat je elektrische apparatuur in een bepaalde ruimte niet meer kunt gebruiken, kan je de meterkast uitbreiden met een extra groep. Een uitbreiding van de meterkast maakt dat het stroom beter verdeeld wordt.

 

Speciale aansluiting voor grootstroomverbruikers

Een andere situatie waarin het aanpassen of vervangen van de meterkast raadzaam kan zijn, is wanneer je een grootstroomverbruiker wilt gaan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een elektrisch kooktoestel of een jacuzzi in de tuin. In beide gevallen zal er een nieuwe aansluiting in de meterkast moeten worden aangesloten, die voldoende stroom levert aan deze grootstroomverbruikers. Het stroom wat richting stopcontacten en aansluitpunten van de verlichting loopt is in dit geval niet voldoende.