Voetbal Stadion Brugge

GESCHIEDENIS BOUWKUNST

Architectuur is een oud begrip. Het betekent: de leer van het ontwerpen en bouwen van bouwwerken. Het begon allemaal in het Stenen Tijdperk. De mens had al vroeg de neiging om beschutting en bescherming te bouwen. Denk maar aan de dolmens, hunebedden en steencirkels. De geschiedenis van de bouwkunde laat de verandering zien, die de architectuur ondergaan heeft. De geschiedenis verwijst niet alleen aan het vroegere bouwen van beschutting of bescherming. Het gaat veel verder dan dat. Je vind het tegenwoordig zeker ook terug in bijv. de wegenbouw (infrastructuur), stedenbouw en de landschapsarchitectuur.

 

Architecten zijn de ontwerpers van deze bouwkunde en het woord architect is van Griekse oorsprong. Archi betekent ‘opper’ en ‘tekton’ is een woord voor bouwer. 

HET BOUWEN VAN NU - STADION BRUGGE 

Het nieuwe bouwen van deze tijd is zeer innovatief. Een mooi voorbeeld is het grote voetbalstadion dat gebouwd wordt in het Belgische Brugge. De voetbalclub op die plaats zal in 2023 een eigen stadion krijgen. Dit project is een kunstwerk op briljant hoog kwalitatief niveau! Het gebouw is immens en heeft een oppervlakte van 80.000 vierkante meter.

 

Het stadion telt straks 40.000 zitplaatsen. Deze zitplaatsen staan op een helling van 35 graden, wat uniek is. Geen enkel stadion heeft dat op het moment dat we dit artikel schrijven. Bovenin de arena hoef je hier nooit meer iets te missen. Boven in de arena zie je nog steeds alles, maar als je dat niet bent, mis je nooit iets wanneer je betFIRST voetbalweddenschappen gebruikt om de activiteit te volgen.

 

 

 

 

 

 

Uniek aan dit Brugge project is dat er gekeken is hoe geluidsoverlast bij de buurtbewoners kan worden vermeden. Bouwkundige hoogstandjes zorgen ervoor dat het gebouw compacter oogt. De top ring van het dak heeft twee functies. Het heeft een druk ring van binnen en een trekring van buiten. Daardoor blijft het dak zo laag mogelijk. Dit is uniek, geen enkel stadion heeft dit. De hoeken van het stadion zijn afgerond. Het geeft een smaakvol en compact geheel. Voetballiefhebbers zullen van dit stadion genieten. Het is een prima stadion voor de supporters en een rustig stadion voor de buurtbewoners.

 

 

 

 

 

Ook zeer uniek voor dit stadion, zij volgen hierbij het voorbeeld van het stadion in Frankfurt: de videoschermen boven het veld. Weinig stadions hebben dit concept!


De architecten van het stadion zijn van Belgische en Duitse komaf. De architecten staan bekend om hun internationale ervaring. Echt een must bij een innovatief project als dit. Om het stadion een te laten worden met zijn omgeving is er een zuilengalerij met een membraan. Deze combinatie geeft een verzachtende overgang tussen stadionpark en buurt. De zuilen en het membraan geven een natuurlijk gevoel van richting. Een ideale oplossing dus. Het stadion wordt een echte eyecatcher!

SPORT, SPEL EN DE  SAMENLEVING

Winston Churchill zei het al: “Wij vormen de gebouwen en de gebouwen vormen ons”. Dit klopt ook voor het Brugge Project. Er is al jaren onderzoek gedaan naar de relatie Sport en Spel in de stad. Het gevoel van verbinding die in het stadion plaatsvindt en de naadloze overgang van het stadion naar de omgeving van de stad brengt de gemeenschap bij elkaar.
Daarom is de bouw van het stadion een belangrijke schakel voor het samenzijn. Een echte aanrader dus. De stad kan niet wachten!