Tips om de elektriciteit goed en netjes weg te werken

Veel woningbezitters schakelen voor het aanleggen van de elektra in hun woning een elektricien in. Dit is niet voor niets! Het is vaak niet eenvoudig om de elektriciteit op een nette manier weg te werken in uw woning, zonder hierbij schade aan muren of plafonds aan te richten. Denk bijvoorbeeld aan het wegwerken van een stopcontact, een lichtaansluiting, enzovoorts. Een elektricien heeft doorgaans een ruime expertise in het aanleggen van elektra in woningen, waardoor de kans op complicaties minimaal wordt. Bij de aanleg of het wegwerken van elektra dient u met verschillende punten rekening te houden, waarvan we een aantal voorbeelden geven in dit artikel.

Laat ruimte over voor de warmte


Wanneer u de elektra achter een muur of boven het plafond weg wilt werken is het belangrijk dat u de kabels niet te dicht tegen elkaar aan legt. In dat geval zo de ontstane warmte niet weg kunnen stromen, waardoor twee elektriciteitskabels met elkaar versmelten. Dit resulteert in de meeste gevallen in een kortsluiting, waarvan een brand het gevolg kan zijn. U moet er toch niet aan denken welke gevaarlijke situaties er in uw woning kunnen ontstaan als gevolg van een brand door kortsluiting?

Kabels op een logische wijze trekken


Naast het feit dat er voldoende ruimte moet zijn om de warmte weg te kunnen laten lopen, is het minstens zo belangrijk dat de kabels op een logische wijze langs de muur of het plafond getrokken worden. Zo weet u later precies hoe de kabels lopen en voorkomt u dat u tijdens het boren een van deze kabels beschadigt. Ook dat kan voor een kortsluiting zorgen namelijk!

Tip: zorg er altijd voor dat u controleert of de elektra is afgesloten als u hiermee aan de slag gaat. Zo voorkomt u lichamelijk letsel tijdens het wegwerken van de elektra.

Bron: elektricien uit Groningen