Is mijn tuin geschikt voor een robotmaaier?

Een robotmaaier biedt heel wat mogelijkheden maar ook enkele beperkingen. In dit artikel bespreken we in welke situaties een robotmaaier al dan niet geschikt is.

De grootte van uw tuin

De Automower 265 ACX is momenteel de machine in ons gamma die voor de grootste oppervlakte, tot 6000 m², geschikt is. Heeft u een groter grasoppervlak te onderhouden dan is het perfect mogelijk om twee of zelfs meer machines te laten samenwerken. Overal ter wereld werken reeds zulke meervoudige installaties. 

In het andere uiterste zijn robotmaaiers ook geschikt voor kleine tuinen. Ambrogio heeft enkele modellen die specifiek voor kleine oppervlaktes geschikt zijn. Daarnaast kan u de maaitijd van uw toestel ook aanpassen met behulp van een timerfunctie, conform uw tuingrootte. U kan zelfs uw robotmaaier delen met uw buurman, al zal u daarvoor twee begrenzingsdraden en twee laadstations nodig hebben om twee afzonderlijke installaties te maken.

Complexe tuinen

De meeste vragen krijgen we wanneer tuinen complexe vormen, paden, begroeiing, borders enzoverder hebben. Over het algemeen kan een robotmaaier alles maaien wat u met een traditionele maaier kan.

Loopt uw grasveld door tot tegen een afscheiding, bijvoorbeeld een muur of een hoge border, dan zal er een strook van het gras ongemaaid blijven. Dit doordat de messen binnen de behuizing zitten en de nodige sensoren botsingen voorkomen om de behuizing niet te beschadigen. Deze kanten kan u met een trimmer kort houden. Hindernissen of zones die niet gemaaid mogen worden kan u best omboorden met een voldoende hoge rand of uitsluiten van de maaizone door het creëren van eilandjes met de begrenzingsdraad.

Loopt het gras door tot tegen een terras of pad dat op hetzelfde niveau ligt, dan kan de maaier vaak met 1 wiel van het grasveld rijden om zo netjes tot tegen de kanten te maaien. Kleine voorwerpen als speelgoed of kleren dient u dus ook steeds te verwijderen van het gras, om beschadiging te voorkomen. Ook dennenappels, takken en afgevallen fruit verwijderd u best vooraleer uw robotmaaier aan het werk gaat. 

robotmaaier hellingLigt uw grasveld op een oneffen terrein, dan kijkt u best naar de specificaties van het toestel. Veel robotmaaiers zijn geschikt tot hellingen van maximaal 45% (= 24°). Kleine robotmaaiers kunnen de krommingen van het gazon het beste volgen en voorkomen bijvoorbeeld dat hobbels gescalpeerd worden, zoals vaak gebeurt met traditionele grasmaaiers. Kleine diepe gaten daarentegen kunnen de machine wel laten vastlopen.

Ook bij smalle doorgangen kijkt u best de specificaties van het toestel na. Afhankelijk van het toestel is namelijk een minimale breedte vereist voor de doorgang. Sommige maaiers hebben speciale sensoren die smalle doorgangen herkennen en zelfs automatisch verschillende routes gebruiken om spoorvorming te voorkomen. 

Bestaat uw gazon uit afgezonderde grasvelden, dan zal u het toestel manueel moeten verplaatsen, of bijvoorbeeld 2 kleine toestellen inzetten. Bij heel wat modellen kunnen verschillende grasvelden ingesteld worden om te onderhouden, de installatie is dan wat complexer omdat u moet toezien dat geen niet te maaien stukken toch gemaaid worden. Bij sterk versnipperde tuinen valt het grote comfortvoordeel van een robotmaaier dus wel deels weg.

Toestand van uw grasveld en omgevingsfactoren

Bij zeer lang gras, bijvoorbeeld na langdurige regen of in het begin van het seizoen, zal u de maaihoogte van het toestel moeten aanpassen. Geleidelijk aan kan de maaihoogte dan naar het gewenste niveau gebracht worden. Haal uw robotmaaier best reeds vroeg in het seizoen buiten om te voorkomen dat het gras te hoog wordt.

Ook mos is veelal geen probleem voor een automatische maaier. De maaier heeft in dat geval zelfs een positief effect op uw gazon; het voortdurend maaien zorgt ervoor dat het gras beter groeit en de grasmat dichter en gezonder wordt. Het mos verdwijnt daardoor geleidelijk aan.

Regenweer? Ook daar weet uw robotmaaier raad mee. Sommige modellen zijn voorzien van een regensensor, waardoor het toestel bij regen automatisch naar het laadstation terugkeert. Andere Husqvarna modellen werken dan weer prettig door bij regen. Ook bij warme temperaturen kan uw robotmaaier aan de slag. Op modellen met een Li-ion accu heeft warmte geen invloed, bij NiMH accu's daarentegen zullen de maai- en laadtijden vanaf 25°C wel korter worden doordat de capaciteit van de accu afneemt. De oppervlakteprestaties blijven echter onveranderd.