Hoe moet u verstoppingen voorkomen?

Bijna ieder huishouden krijgt er weleens mee te maken: verstoppingen. Verstoppingen zijn erg vervelend en u kunt er veel last van hebben. Zo kunnen verstoppingen onder andere zorgen voor vieze geurtjes. Bovendien heeft een verstopping als gevolg dat u (tijdelijk) uw gootsteen, uw wastafel, uw douche of uw toilet niet kunt gebruiken. Natuurlijk zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen om verstoppingen zoveel mogelijk te voorkomen. Helaas is dit nog geen garantie voor een leven zonder verstoppingen, maar het zal zeker helpen verstoppingen tegen te gaan en uw afvoerleidingen zo min mogelijk te belasten.

Houd restafval buiten de afvoer


Een belangrijk punt om rekening mee te houden is dat u niet zomaar alles de afvoer in kunt spoelen. Spoel bijvoorbeeld nooit vet of olie door de gootsteen en deponeer geen etensresten in de afvoer. Als het gaat om het toilet, probeer er dan op te letten dat u geen grote hoeveelheden toiletpapier in één keer door het toilet spoelt. Keukenrol hoort bovendien niet thuis in het toilet, het is veel steviger dan toiletpapier en kan daardoor zorgen voor obstructies in het leidingnetwerk. Ook maandverband, tampons, luiers en watten horen niet thuis in de wc.

Zelf ontstoppingsmiddelen gebruiken


Er zijn bepaalde ontstoppingsmiddelen op de markt, maar wees voorzichtig met het gebruiken van die middelen. Sommige middelen zijn erg agressief en kunnen uw leidingen aantasten. Wanneer dat gebeurt bent u nog veel verder van huis. Mocht u last hebben van een (hardnekkige) verstopping bij u thuis, dan kunt u bijvoorbeeld een loodgieter uit Temse inschakelen. Een verstopping zelf oplossen is soms mogelijk, maar kan een vieze en lastige klus zijn. Daarnaast loopt u het risico dat uw leidingen hierbij beschadigd zullen raken. Een professionele loodgieter beschikt over speciaal gereedschap en kan bijvoorbeeld een verstopping opsporen met een camera of werken met een vacuümsysteem om een verstopping te verhelpen.