Hoe kun je wateroverlast tegengaan?

Wij hebben in Nederland te maken met een redelijk nat klimaat, dit houdt in dat het relatief gezien vaak regent in Nederland. Als we dit met andere landen vergelijken dan blijkt dat het regenwaterpeil een stuk hoger in Nederland ligt ten opzichte van andere Europese landen. Dit is ook terug te zien in het aantal mensen dat af en toe last heeft van wateroverlast in Nederland. Gelukkig zijn er diverse manieren beschikbaar waarmee je wateroverlast tegen kan gaan. In dit artikel geeft Waterpomp.be een paar tips hoe je wateroverlast kunt tegen gaan.

 

Dompelpomp

De dompelpomp is geschikt om volledig onder het wateroppervlak te plaatsen. Een dompelpomp is dus zeer geschikt voor wanneer je last hebt van veel wateroverlast. Hij is namelijk ideaal voor het leegpompen van een kelder of kruiphok. Bij het kopen van een dompelpomp moet je wel rekening houden met de pompcapaciteit van de dompelpomp. Ook is het belangrijk om in de gaten te houden wat de opvoerhoogte is. En natuurlijk is het restwaterpeil een belangrijk onderdeel van de pomp, want je wilt natuurlijk wel weten wat er overblijft aan water in je kelder of kruipruimte.

 

Vuilwaterpomp

Een vuilwaterpomp is vooral geschikt voor het wegpompen van vuil water bij kleine verontreinigingen. Deze pomp is vooral geschikt voor klussen waarbij het echt zwaar werken wordt. Dit kan bijvoorbeeld wanneer het water extreem vervuild is door zand, fecaliën, of sloot-/vijverwater. Wat belangrijk is bij het kopen van een vuilwaterpomp is dat je rekening houdt met de maximale grote van de substanties in het water, ook wel korrelgrootte genoemd. En net zoals bij een dompelpomp is het belangrijk dat je weet wat de opvoerhoogte is.

 

Schoonwaterpomp

Een schoonwaterpomp wordt vooral gebruikt voor het wegpompen van schoonwater. Het is natuurlijk zo dat alle pompen geschikt zijn voor het wegpompen van schoonwater, maar er zijn ook schoonwaterpompen die speciaal hiervoor geschikt zijn. Het voordeel van deze pomp is dat ze compact zijn, een vrij laag inschakelniveau hebben en dat ze veel kracht hebben ten opzichte van andere pompen.