Hoe kan een riool verstopt raken?

‚Äč

Heb je je ooit afgevraagd waarom je gootsteen niet meer goed doorloopt of waar die vervelende rioolgeur vandaan komt? Nou, het zou zomaar kunnen dat je te maken hebt met een verstopt riool. In dit artikel gaan we kijken naar de verschillende manieren waarop een riool verstopt kan raken. Van slecht aangelegde leidingen tot verzakkingen en blokkades in de leiding, we bespreken het allemaal. En heb je hier last van? Schakel dan de diensten van ontstopping Leuven in!

Slecht aangelegde leidingen

Wist je dat slecht aangelegde leidingen een veelvoorkomende oorzaak zijn van verstopte riolen? Vaak worden leidingen niet goed geplaatst tijdens de bouw van een woning of gebouw. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan zoals verkeerde hellingen of onjuiste verbindingen tussen de leidingen. Deze fouten kunnen leiden tot de ophoping van vuil, vet en andere materialen die de doorstroming belemmeren. Een ander probleem met slecht aangelegde leidingen is dat ze vaak te smal zijn. Hierdoor kunnen zelfs kleine hoeveelheden afval de leidingen verstoppen.

Verzakkingen

Verzakkingen zijn een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot verstopte riolen. Na verloop van tijd kunnen de grond en de fundering van een gebouw verzakken. Dit kan ervoor zorgen dat de leidingen in de grond verschuiven of breken, waardoor er blokkades ontstaan. Ook kunnen verzakkingen ervoor zorgen dat de leidingen niet meer goed aflopen, waardoor afvalwater stilstaat en zich ophoopt. Verzakkingen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals bodemerosie, zware neerslag of zelfs trillingen veroorzaakt door bouwwerkzaamheden in de buurt. Het is belangrijk om verzakkingen zo snel mogelijk aan te pakken om ernstige problemen te voorkomen.

Blokkades in de leiding

Een andere veelvoorkomende oorzaak van verstopte riolen zijn blokkades in de leiding zelf. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende materialen die in het riool terechtkomen en zich ophopen. Denk aan voedselresten, vet, toiletpapier, haar en zelfs speelgoed dat per ongeluk in het toilet is beland. Het is belangrijk om bewust te zijn van wat je door de afvoer spoelt. Door alleen water, toiletpapier en kleine hoeveelheden afval weg te spoelen, kun je de kans op een verstopt riool aanzienlijk verminderen. Het is ook raadzaam om regelmatig onderhoud uit te voeren aan je rioolsysteem. Je kunt bijvoorbeeld periodiek je leidingen laten reinigen door een professionele loodgieter. Het reinigen van de leidingen kan opgehoopt vuil en vet verwijderen, waardoor de kans op verstoppingen wordt verkleind. Schakel altijd een professional in als je het zelf niet kunt oplossen!