Het leggen van leidingen, hoe gaat dat?

 

Wanneer u van plan bent om binnenkort te starten met een nieuw-, aan- of verbouw van uw woning kunt u er bijna niet aan ontkomen: het leggen van leidingen. Het leggen van leidingen lijkt heel eenvoudig, maar is het zeker niet! Wie denkt dat leidingstukken makkelijk op elkaar aan te sluiten zijn heeft het mis. U moet over specifiek gereedschap beschikken om het aanleggen van de leidingen goed te laten verlopen. Het is erg belangrijk dat leidingen op de juiste wijze worden aangelegd, om de kans op vervelende complicaties zo klein mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan lekkages rond leidingen, die een blijvende waterschade kunnen veroorzaken. Een loodgieter die wij voor dit artikel spraken raadt mensen niet voor niets aan om het leggen van leidingen aan een specialist over te laten.

Leidingen aanleggen bij een verbouwing


Bij een nieuw-, aan- of verbouw van uw woning zal een loodgieter de ondergrond eerst volledig egaliseren en schoonmaken, zodat hier geen scherpe voorwerpen liggen. De scherpe voorwerpen zouden de leidingen kunnen beschadigen, met alle gevolgen van dien. Wanneer de ondergrond schoon is kan men beginnen met het leggen van de leidingen, door de uiteinden van de leidingstukken ruwer te maken. Zo sluiten de leidingstukken beter op elkaar aan en wordt speling tussen de leidingstukken voorkomen. Vervolgens kan het nieuwe leidingnetwerk op het bestaande netwerk worden aangesloten en kan de hoofdkraan weer worden opengedraaid.

Zelf leidingen leggen in huis


Deze loodgieter uit Brasschaat raadt mensen die leidingen zelf willen aanleggen aan om vooraf instructievideo’s en stappenplannen op internet op te zoeken. Er zijn verschillende websites waarop u handige tips en instructies vindt die u kunnen helpen bij het leggen van leidingen. Welke materialen en gereedschappen heeft u nodig? Hoe voorkomt u lekkages na het aanleggen van de leidingen? Enzovoorts.