Een investering in zonnepanelen blijft het overwegen waard

Klanten die hun woning energiezuinig willen verbouwen stellen ons vaak de vraag of het nog interessant is om te investeren in zonnepanelen. Wat ons betreft zeker en vast! Waarom vertel ik je graag in deze blogpost.

Energieprijzen

Verschillende regeringsmaatregelen zorgen er dit jaar voor dat de energiefactuur voor een doorsnee Vlaams gezin stijgt van €805 naar €1147. De stijgende energieprijzen zetten meer en meer mensen aan om te investeren in energiezuinige installaties.

Ook na het verdwijnen van de groenestroomcertificaten blijven zonnepanelen populair. In 2015 kwamen er in Vlaanderen 12370 installaties bij, volgens cijfers van het kabinet Turtelboom. Dat zijn er bijna dubbel zoveel als in 2014 en 3 keer zoveel als in 2013.

Lagere investeringskost

Naast het verdwijnen van de groenestroomcertificaten werd ook het prosumententarief in het leven geroepen. Prosumenten zijn consumenten die zelf -een deel van- hun energie opwekken. Prosumenten met zonnepanelen met een vermogen ≤ 10 kW en terugdraaiende teller moeten sinds juli 2015 betalen voor hun werkelijke afname van het electriciteitsnet. De evolutie van dit prosumententarief is te volgen op de website van VREG, de Vlaamse Regulator van de Energiemarkt.

Dat zonnepanelen ondanks die maatregelen niet aan populariteit hebben ingeboet is grotendeels te wijten aan de lagere investeringskost. De kostprijs van de panelen is de laatste jaren gemiddeld met 53% gedaald.

De investering voor een zonnepaneleninstallatie van ongeveer 4kWp bedraagt nu zo’n €7400 incl BTW. Zo een installatie kan het verbruik van een doorsnee gezin dekken. Mits de juiste plaatsing bedraagt de terugverdientijd ongeveer 8 jaar. Er van uitgaande dat de gemiddelde levensduur van de installatie 20 tot 30 jaar bedraagt, is de investering op minder dan de helft van de levensduur terugverdiend.

Naarmate de energieprijzen blijven stijgen wordt de besparing uiteraard alleen maar groter aangezien de kost voor zelf gegenereerde stoom stabiel blijft. Vandaar dat een investering in zonnepanelen zeker het overwegen waard is.

Laat u goed adviseren bij een verbouwing, want adies is nog steeds goud waard!