De voor- en nadelen van een cilinderslot

Er zijn verschillende manieren om je woning te beveiligen tegen het dreigende gevaar van inbrekers. Naast het gebruik van een alarmsysteem in huis, is het bijvoorbeeld van groot belang dat je voor goede sloten op ramen en deuren kiest. Ramen worden doorgaans beveiligd met bijzetsloten. Voor het beveiligen van je deuren in huis kun je het beste voor cilindersloten kiezen. Wat zijn de voor- en nadelen van een cilinderslot? Kun je cilindersloten zelf installeren? Hoe weet je wat een goed cilinderslot is? Het zijn vragen waar veel woningbezitters mee te kampen hebben. Wij spraken een slotenmaker, voor wie cilindersloten plaatsen in Gent een eitje is!

 

Kans op kerntrekken bij cilindersloten

Wanneer je voor een cilinderslot van een lage kwaliteit kiest, bestaat de kans dat je te maken krijgt met kerntrekken. Bij kerntrekken wordt er een schroef of spijker in de cilinder van het slot geslagen of gedraaid. Vervolgens kan de inbreker de cilinder eenvoudig uit het slot trekken met een klauwhamer of koevoet. Op het moment dat de inbreker de cilinder verwijderd heeft, kan de inbreker je woning eenvoudig betreden. Gelukkig zijn er speciale anti-kerntrekcilinder verkrijgbaar die dit voorkomen bij het gebruik van een cilinderslot.

 

Tip: kies voor sloten die voorzien zijn van een hoge SKG-rating. Deze rating toont aan dat de sloten getest en veilig bevonden zijn door gespecialiseerde partijen.

 

Meest stevige sloten voor deuren

Het voornaamste voordeel aan een cilinderslot is het feit dat dit het meest gebruikte type slot is voor het beveiligen van deuren. Voorheen werden ook andere soorten sloten gebruikt, maar die zijn veel minder stevig. De kans op een inbraak in huis is het kleinst, als je voor een cilinderslot met drie contactpunten in de deurpost kiest. Dit is een alternatief voor de tweepuntsloten die in het verleden veel gebruikt werden voor het beveiligen van deuren. Daarbij is het raadzaam om goede sloten altijd te combineren met een alarmsysteem.