De kosten bij zelfbouw

Bij het ontwerpen en bouwen van een nieuw huis komen verschillende dingen kijken. Een van deze dingen is de financiering van de woning. Er komen kosten kijken bij het plannen, ontwerpen en bouwen van de woning. Hierna volgen ook nog eens de afwikkelingskosten. In dit artikel zullen we alle kostenposten op een rijtje zetten en de mogelijkheid tot afsluiten van een hypotheek behandelen.


Plankosten


Voordat de bouw van je droomwoning begint worden er al vele kosten gemaakt. Je hebt immers een mooie locatie en een goed ontwerp van een architectenbureau nodig! Het is belangrijk te weten dat de plankosten betaald moeten worden uit eigen zak. Je kunt immers geen hypotheek afsluiten voordat er een concreet plan voor de bouw van een woning is opgesteld.

 

Documenten


Wanneer er geen projectontwikkelaar is ingeschakeld kennen we de kostenpost documenten. Voor de aanvraag van een hypotheek zijn het bestemmingsplan, de bouwvergunning en een bodemonderzoek benodigd. Deze documenten dien je zelf aan te leveren en dus zal je ook voor de kosten moeten opdragen.


Hypotheek


In de meeste gevallen is het de bedoeling de grondkosten, bouwkosten en bijkomende kosten van de hypotheek te betalen. De bank zal voor het afsluiten van een hypotheek kijken naar de woningwaarde welke is bepaald door een taxateur. Deze taxateur kan een schatting doen op basis van de bouwtekeningen van de aannemer. Het is dus van belang dat deze al beschikbaar zijn.


Bouwkosten


Wanneer je een stuk grond hebt aangeschaft en de overige zaken ook op orde zijn kan worden overgegaan op bouw van de woning. In de meeste gevallen wordt er gewacht met bouwen tot de hypotheek is afgesloten. Voor de bouw is een goede aannemer nodig. Het is van belang verschillende aannemers te spreken zodat je nooit te veel betaald. Belangrijk is ook te controleren of je aannemer is aangesloten bij een bouwkeurmerk.