Blog

Klassieke chambranten voor een moderne woonkamer

 

De laatste decennia zagen we amper nog stijlvolle chambranten of deurlijsten in het interieur van de Vlaamse woningen. De ouderwetse tierlantijntjes wilden we niet meer en we kozen massaal voor smalle, strakke en bijna niet in het oog springende chambranten. Het houtwerk vervaagde uit de woonkamer en ornamenten werden massaal verwijderd. Ook de deuren zelf waren strak en bijna zonder versiering: één groot vlak met zo onopvallend mogelijke scharnieren of deurklinken.

Gelukkig komt hier nu weer verandering in. De klassieke chambrant wordt weer massaal in het interieur aangebracht als stijlelement. Het mag allemaal weer wat meer in het oog springen. En dat niet alleen met klassieke meubelen.

Klassieke ornamenten in de moderne woonkamer

Of je nu een klassieke of een heel moderne woonkamer hebt, in beide stijlen passen klassieke chambranten heel goed. We zien het reliëf terug over de lengte van de lijsten. Zijkanten en bovenkant sluiten weer mooi diagonaal op elkaar aan. De deurlijsten zijn een belangrijke eyecatcher in de woonkamer. En er ontstaat meer diversiteit in het wooninterieur. De één kiest voor houtwerk in één stijl, dus klassieke paneeldeuren met rijk versierde chambranten en plintneuten. De ander behoudt de moderne strakke deuren maar verrijkt deze met klassieke chambranten en creëert zo een eigentijds interieur.

 

De klassieke deurlijsten zijn bovendien beschikbaar in verschillende vormen. Zo heb je chambranten in de renaissance stijl, landelijke deurlijsten, dertigerjaren houtwerk, koloniale lijsten en vele andere. Heb je een wat meer modernere woonkamer, dan staan witgeverfde stijlen heel trendy. Heb je daarbij een goed contrasterende kleur van de muren, dan komen jouw stijlen het best tot hun recht.