Belangrijkste troeven van gaskachels

Gaskachels zijn enorm populair, ze beschikken dan ook over enkele belangrijke troeven:

 • Gebruiksvriendelijkheid: een gashaard is makkelijker te onderhouden, u hoeft geen hout aan te brengen of aslade leeg te maken
 • Comfort: met één druk op de knop kan u uw woning verwarmen
 • Veiligheid: moderne gaskachels zijn zeer veilig
 • Schone brandstof: er komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een houtkachel
 • Mooi design: Zowel in losstaande kachels als inbouw gashaarden zijn er ontzettend veel mogelijkheden zodat ze passen in elke stijl van woning

In deze blogpost geven we enkele tips met betrekking tot de aankoop en het onderhoud van uw gaskachel.

 

Gaskachel: onderhoudsvriendelijk en minder schadelijk

Uw kachel vergt een maal per jaar een onderhoud door een installateur. Hij zal uw toestel nakijken op een goede werking. Sporen van roet of waterdruppels zouden bijvoorbeeld kunnen wijzen op een slechte verbranding. Een slechte werking is vaak ook niet te wijten aan het toestel zelf maar aan de schoorsteen, zorg er daarom voor dat ook deze goed onderhouden wordt.

De uitstoot van schadelijke stofdeeltjes ligt bij een gaskachel veel lager dan bij een houtkachel, aardgas en propaangas zijn namelijk zuivere, vrijwel geurloze brandstoffen. Het is een kunstmatig geurmiddel dat zorgt voor de kenmerkende geur zodat een eventueel gaslek makkelijk opgemerkt kan worden.

De moderne gaskachels zijn overigens zeer veilig. Zo zijn ze standaard voorzien van een thermische terugloopbeveiliging, die de gastoevoer afsluit wanneer er te weinig zuurstof bij het vuur komt of wanneer de vlammen zouden doven. Qua rendement behalen de nieuwste modellen tot 85%, een pak hoger dan de oudere modellen (60 à 70%).

Wat moet u weten vooraleer u een gaskachel koopt?

 1. Ga na of een aansluiting op aardgas mogelijk is voor uw woning. Op de website aardgas.be kan u nagaan welke distributienetbeheerder actief is in uw gemeente.
   
 2. We onderscheiden kachels met een open circuit en een gesloten circuit. Een open aardgastoestel haalt zijn zuurstof uit de ruimte waarin hij is opgesteld. Een goede ventilatie van de ruimte is dus een must. De afvoer gaat via de schoorsteen. Met de huidige reglementeringen met betrekking tot energiezuinigheid en passieve woningen zijn gastoestellen met een open circuit af te raden.

  In onze toonzaal vindt u dan ook enkel toestellen met een gesloten circuit, deze toestellen halen hun zuurstof uit de buitenlucht. De afvoer kan via een schoorsteen, maar ook via een muur- of dakafvoer.

  Wilt u het toestel aansluiten op uw schoorsteen, vraag dan allereerst aan een vakman of uw schoorsteen geschikt is om er een gashaard op aan te sluiten en zorg dat de plaatsing zelf ook door een vakman gedaan wordt. Hij zal er voor zorgen dat alles netjes afgeregeld is en dat uw haar het beste rendement behaalt.
   
 3. Gaskachels zijn er in verschillende prijsklasses. Kiest u voor het goedkoopste alternatief, dan houdt u er best rekening mee dat u dit prijsverschil misschien in de komende jaren zal bijbetalen. Goedkopere kachels leveren namelijk vaak niet het beloofde rendement waardoor u meer gas gaat verbruiken voor eenzelfde resultaat.
   
 4. Ga na of uw kachel voorzien is van een thermostaat, hierdoor zal u minder gas verbruiken. Gaskachels zonder thermostaat hebben vaak wel speciale branders die op een zeer laag verbruik kunnen branden.
   
 5. Decoratieve gashaarden geven wel warmte, maar zijn veelal niet geschikt als primaire verwarming in de winter. Het rendement bij dergelijke haarden ligt lager dan bij andere modellen, die wel gemaakt werden voor een zo groot mogelijke warmte afgifte.

De mogelijkheden wat betreft gashaarden zijn immens. Om uzelf een goed beeld te vormen welk toestel het best geschikt is bekijken we samen met u enkele belangrijke punten:
Hoe groot is de ruimte waarin de kachel komt? Hoe goed is de woning geïsoleerd? Wat is de stijl in deze ruimte? Hoe frequent wil u de kachel gebruiken? Wat is uw budget? …

Kom langs in onze toonzaal zodat we u kunnen adviseren en een antwoord kunnen bieden op deze vragen en ontdek alvast enkele populaire gaskachels in onze showroom.